Details en voorbeelden

Ter plaatse van de overgang tussen gelijkvloers en verdieping wordt luchtdicht gemaakt

6 september 2017

De volgende verbinding die luchtdicht moet gemaakt worden bevindt zich ter plaatse van de overgang tussen gelijkvloers en verdieping.

Hierbij maakt men een onderscheid tussen de “platformmethode” en de “balloonmethode”.

 

  1. Platform methode

De platform methode is een methode waarbij men eerst de wanden zet van het gelijkvloers, vervolgens legt men de tussenvloer op de wanden van het gelijkvloers en nadien bouwt men de wanden van de verdieping op de tussenvloer.

Wanneer gewerkt wordt volgens deze methode legt men voor het plaatsen van de tussenvloer een dampopen wachtfolie klaar over de muren van het gelijkvloers die nadien op de tussenvloer terug naar binnen geplooid wordt. De wachtfolie wordt daarna vastgekleefd op de luchtdichte laag van de wanden van het gelijkvloers en de verdieping met een luchtdichte kleefband.

Tip:

Om een goede vochthuishouding te kunnen garanderen is het erg belangrijk dat de wachtfolie zeer dampopen is, zo kan eventueel vochtig hout naar buiten toe uitdrogen.

2. Balloon methode

De balloon methode is de methode waarbij de wanden dadelijk geplaatst worden over de volledige gebouwhoogte en de tussenvloeren worden er nadien tussen gehangen.

Werkt men volgens deze methode dan moet men enkel zorgen dat de voegen die zich achter de tussenvloer bevinden luchtdicht gemaakt worden met luchtdichte kleefband en dit voor de plaatsing van de tussenvloer.