Details en voorbeelden

Eerste aansluiting tussen de betonnen vloerplaat en de luchtdichte laag aan binnenzijde

6 september 2017

De eerste aansluiting die moet gebeuren zit tussen de betonnen vloerplaat en de luchtdichte laag aan de binnenzijde van de houtskeletwanden.

In de meeste gevallen bestaat de luchtdichte laag van de houtskeletwanden uit een OSB-plaat ofwel indien het skelet aan de buitenzijde uitgestijfd wordt, uit een luchtdicht geplaatste damprem.

Vaak wordt er in houtskeletbouw onder de onderregel van het houtskelet nog een laag cellenbeton gemetseld zodat het hout zeker niet permanent in het water staat tijdens de bouwfase.

 

Een correcte aansluiting tussen de houtskeletwanden op andere gebouwelementen is nodig om een goede luchtdichtheid te bereiken. Ook de doorboringen in deze aansluitingsstroken moeten luchtdicht afgewerkt worden.

 

 

De luchtdichte verbinding kan hier op twee manieren gerealiseerd worden :

 

  1. Met behulp van een damprem met constante µd waarde die met een elastische luchtdichte lijm vastgekleefd wordt op het beton en op de OSB. Deze speciale lijm voor de verbinding van de luchtdichte folie met de OSB-platen kan eventueel vervangen worden door een luchtdichte kleefband.     

          

Tip:

Zorg ervoor dat het beton stofvrij is. Eventueel moet het beton voorzien worden van een primer. Het gebruik van een primer vertraagd wel de uithardingstijd van de speciale elastische lijm.

 

Trick:    

Om te vermijden dat de folie aangetrokken wordt door ter plaatse gespoten PU-vloerisolatie breng je de lijm op het beton best zo kort mogelijk tegen de wand aan. Ook een extra horizontale strook lijm in het midden van de laag cellenbeton is dan sterk aanbevolen.

 2.  Met een elastische, luchtdichte en waterdichte mortel in combinatie met      een luchtdichte kleefband.

Redenen om voor deze laatste oplossing te kiezen zijn de volgende:   

 

  • veel minder gevoelig  voor beschadigingen tijdens de bouwfase
  • de betonplaat hoeft niet droog te zijn om de mortel te plaatsen
  • geen problemen bij het aanbrengen van ter plaatse gespoten PU, folies worden namelijk vaak aangetrokken door het gespoten PU met holle ruimtes zonder isolatie (en dus koudebruggen) tot gevolg.
  • snelle verwerkbaarheid

Tip:

Mocht de mortel niet voldoende glad zijn, dan kan de tape altijd bijkomend verlijmd worden met een luchtdichte elastische lijm.