Bouwstrategiën

BEN project: Gezond leven in een betaalbare BEN-woning

Renson • 4 september 2017

Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen wordt vanaf 2021 de norm in Europa. BEN-woningen verbruiken nog nauwelijks energie en de noodzakelijke energie halen ze uit hernieuwbare bronnen. Een BEN-woning in Vlaanderen heeft een E-peil lager of gelijk aan E30 en een K-peil 40. Om deze normen te bereiken, moeten architecten en bouwheren nog beter gaan isoleren en nog luchtdichter gaan bouwen. Daarnaast is een energie-efficiënte ventilatie onontbeerlijk. Bouwonderneming Feys uit Zulte speelt op de trend naar bijna-energieneutrale woningen in en bouwde een BEN-woning aan de Zonnelaan 77 in Zulte. Zij kozen voor ventilatie en zonwering van Renson voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in de woning.

Samen met architect Jan Delhuvenne kozen de broers Filip en Gerdy Feys voor een compact ontwerp met een totale bewoonbare oppervlakte van 171,68 m², wat voor een gezin met twee kinderen ruim voldoende is. In tegenstelling tot de traditionele woningen maken ze gebruik van een techniek met Isospan-bouwblokken. Deze zijn samengesteld uit natuurlijke producten (cement, hout, mineralen en water) en de holtes tussen de blokken worden opgevuld met beton. Op die manier ontstaat een massieve constructie met de voordelen van hout en de ideale basis voor een betaalbare BEN-woning. De afwerking van de gevels met een wapeningspleister, versterkt met carbonvezel en de superisolerende PUR isolatieplaten met een bitumineuze dichtingslaag op de platte daken zorgen voor een verdere verhoging van de isolatiewaarde. De voorgevel werd bovendien bekleed met aluminium lamellen type Linius van Renson, die zorgen voor een architecturale meerwaarde.

Zonwering

 

De aannemer zorgde voor de noodzakelijke lichtinval in de woning. Zodra je in de leefruimte en de keuken binnenkomt, biedt een grote glasgevel je een mooi zicht op de achterliggende tuin en de omgeving. Deze glaspartij zorgt uiteraard ook voor heel wat licht in de woning. Vooraan en aan de zijkant zorgen kleinere ramen voor de bijkomende lichtinval in de leefruimte. Op de eerste verdieping zijn de ramen zo geplaatst dat zij in elke ruimte voldoende licht binnenlaten, maar toch de nodig privacy geven.

 

Grote glaspartijen kunnen in de warmere zomermaanden echter tot oververhitting, verblinding en verkleuring van het meubilair leiden. Daarom is de glasgevel aan de achterzijde van de woning uitgerust met een windvaste screen type Fixscreen van Renson.

 

 

Vraaggestuurde ventilatie en warmteproductie in één

 

Om problemen met vochtigheid en schimmelvorming bij woningen met een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid te vermijden, is het cruciaal voldoende ventilatie te voorzien. Filip en Gerdy Feys integreerden het allereerste Systeem E+ van RENSON.

 

Dit vraaggestuurde ventilatiesysteem combineert de continue toevoer van verse lucht via zelfregelende ventilatieroosters type Invisivent met de mechanische afvoer van vervuilde lucht via een centrale afvoerventilator. Dynamische sensoren analyseren 24 uur per dag de afvoerlucht op CO2 of vocht en/of VOC’s en passen zo het ventilatieniveau aan de daadwerkelijke behoefte van de gebruikers aan. Dankzij het SmartZone-principe wordt precies daar geventileerd, waar de bewoners zich bevinden. In tegenstelling tot andere systemen wordt hier ook in de slaapkamers vervuilde lucht afgevoerd, waardoor de lucht in elke ruimte optimaal is en de bewoners kunnen genieten van een gezonde nachtrust. De bewoners geven aan, dat deze vraaggestuurde ventilatie steeds zorgt voor een goede luchtkwaliteit in de woning, wat ook een positieve invloed heeft op het leergedrag van de bewoonster, die nog studies volgt en vaak thuis moet studeren.

 

De warme extractielucht wordt gemengd met buitenlucht en gebruikt door een hernieuwbare energiebron (warmtepomp) voor de ruimteverwarming en de productie van sanitair warm water. Dit systeem wordt in een hybride opstelling gecombineerd met een andere klassieke warmtebron. De elektriciteit voor de warmtepomp wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak.

 

De ingebouwde Energy Analyzer kiest telkens de meest voordelige energiebron. Deze houdt rekening met de gasprijs, elektriciteitsprijs (dag- en nachttarief) en zelfs de aanwezige PV-installatie.

Minimaal energieverbruik

 

Ook de elektrische installatie draagt zijn steentje bij tot het actief energie besparen. Alle elektrische functies, zoals verlichting, verwarming, ventilatie, …, worden centraal bediend via een touchscreen in de keuken, een tablet of zelfs smartphone, maar ook met gewone drukknoppen. Op de touchscreen, ecodisplay of een smartphone kan elk moment van de dag de energieproductie en het verbruik van water en elektriciteit afgelezen worden. Zo wordt sluimerverbruik meteen opgemerkt en kan ook de evolutie van het totaalverbruik continu gevolgd worden. Eén druk op de alles-uit toets (eco) zorgt ervoor dat de woning tijdens afwezigheid van de bewoners niet onnodig energie verbruikt.


Dit systeem registreert ook de verbruiksgegevens en geeft een duidelijk overzicht van de reële kosten en winsten. Hieruit blijkt dat het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp slechts een derde van het totale elektriciteitsverbruik van de woning is. Daarnaast verbruikte de gaswandketel slechts 223,73 m³ gedurende een volledig jaar. Dat zorgt ervoor dat de energiefactuur van de bewoners tot een minimum beperkt bleef.

 

 

Alle maatregelen resulteren in een E-peil 11 en een K-peil van 26, wat ruim onder de voorwaarden ligt om de titel BEN-woning te dragen.