Ontwerpparameters - Technieken
De wisselwerking tussen blowerdoor en thermische camera
9 januari 2012
Een luchtdichte gebouwschil moet redding brengen. Maar naast een daling van het energieverbruik zorgt een optimale isolatie ook nog voor andere voordelen, oals onder meer bescherming tegen vochtschade door convectie, geluidsdemping, rook- en brandbescherming, voorkomt tocht en betere resultaten van het verluchtingssysteem. Tout court: isolatie verhoogt het wooncomfort. Daarnaast komen verschillende overheden en energiebedrijven ook nog eens over de brug met premies en subsidies om een energiezuinige woning te bouwen.

Maar hoe bewijs je bijvoorbeeld dat je woning wel luchtdicht is?
“Om de luchtdichtheid van gebouwen te beoordelen gebruiken we de blowerdoor om de N50-waarde te bepalen”, legt Peter Meert, zaakvoerder van Green Consulting uit Ternat, uit. “De N50-waarde geeft aan hoe dikwijls het totale luchtvolume van een gebouw in één uur bij een drukverschil van 50 Pascal uitgewisseld wordt. Het drukverschil is niet lukraak gekozen, want een drukverschil van 50 pascal is vergelijkbaar met een winddruk op de buitengevel van 4 à 5 beaufort en dan zet men al gemakkelijk de verwarming aan. De N50-waarde van een passiefhuis mag maximaal 0,6 zijn, zoniet kan het huis niet officieel worden erkend als een passiefhuis. Hierdoor zal de eigenaar dus niet alleen met hogere energiekosten worden geconfronteerd, maar ook nog eens verschillende premies mislopen.”
Het werkingsprincipe van de blowerdoor is eenvoudig.
De blowerdoor wordt in de buitendeur op het gelijkvloers geplaatst. Met behulp van een ventilator wordt het gebouw op onder- of overdruk gezet en vervolgens de luchthoeveelheid gemeten die nodig is om een bepaalde onder- of overdruk in stand te houden. Peter Meert: “Deze meting wordt bij verschillende drukverschillen uitgevoerd. Meest gebruikelijk is per drukverschil van 10 Pa, maar ik houd het op een meting bij elk drukverschil van 5 Pa. Een plotse krachtige windstoot kan bijvoorbeeld een vertekend beeld geven en de woning slechter laten lijken dan die werkelijk is. Als je maar zes metingen uitvoert – van 10 tot 60 Pa drukverschil – dan wordt het al moeilijk om een foute meting te corrigeren. Als je meer meetpunten gebruikt, dan zal je een fout resultaat veel sneller ontdekken. De meetresultaten worden weergegeven in een grafische voorstelling van het verband tussen de luchtvolumestroom (m3/h) en het luchtdrukverschil (Pa). De testen gebeuren conform NBN EN 13829, waarbij o.a. eisen worden opgelegd aan het testklaar maken van deuren, ramen en verwarmde ruimtes en de weersvoorschriften. Volgens het type woning mag er een maximale N50-waarde worden bekomen: 0,6 voor een passiefwoning, 3 voor een gebouw zonder ventilatie en 1,5 voor een gebouw met ventilatiesysteem.”

Meten is één, maar verbeteren is twee.
De blowerdoor kan al in een vroeg stadium van het bouwproces (de woning is winddicht) uitwijzen of de beoogde luchtdichtheid is behaald. Is dit niet het geval, dan komt het er uiteraard op aan om de oorzaak hiervoor te ontdekken. Vroeger gebeurde dit nogal amateuristisch door met een rookstokje langs ramen en deuren te lopen en te ontdekken waar er een luchtstroom staat. De rook verdween dan door een al dan niet zichtbare opening. Veel efficiënter en professioneler is om de eventuele lekken op te sporen met een thermische camera. Een bijzonder geschikt toestel hiervoor is de testo 881 met een thermische gevoeligheid van < 50 mK en dankzij de SuperResolution-technologie een uiterst scherpe beeldkwaliteit. “Hierdoor worden zelfs de kleinste temperatuurverschillen zichtbaar en beschikt de energie-adviseur over beelden in hoge resolutie“, aldus Jeroen Van Der Kelen, sales manager thermografie bij Testo nv. “De breedhoeklens en telelens maken het mogelijk om het gebouw vanuit verschillende invalshoeken en afstanden te meten. Want vergeet niet, hoe hoger de resolutie van zoveel mogelijk thermische beelden, hoe gemakkelijk het wordt om de problemen op te sporen. De testo 881 is maar één voorbeeld van thermische camera uit ons gamma. Afhankelijk van de eisen en het gebruik kunnen we altijd een geschikt toestel aanbieden.“

De wisselwerking blowerdoor + thermische camera

De wisselwerking blowerdoor + thermische camera is duidelijk: eerst meet je of er een probleem is, daarna spoor je het probleem op. En dit is ook precies wat men denkt bij Testo nv, want sinds kort kan je er niet alleen terecht voor thermische camera’s maar ook voor blowerdoors, “We bieden blowerdoors van de twee topmerken Minneapolis en Retrotec aan”, vertelt Jean-Pierre Van Der Kelen, zaakvoerder van Testo nv. “En zoals de klanten gewoon zijn bij ons, bieden we naast de toestellen ook een opleiding aan. Want wat baat het als je het beste toestel in handen hebt, maar er niet alle mogelijkheden uithaalt? Bij ons kan je terecht voor zowel een workshop thermografie als voor een introductietraining blowerdoor. Meer inlichtingen en hoe inschrijven vind je op onze website.”
Peter Meert werkt regelmatig samen met architecten. Voor hen ziet hij een dubbel voordeel om een blowerdoor test te laten uitvoeren. “Een eerste keer samen met de aannemer om al dan niet verborgen gebreken op te sporen en tijdig te herstellen. De tweede keer gebeurt na de afwerking, samen met de bouwheer. De kans is dan toch wel heel klein dat er een onaangename verrassing uit de kast valt. Met het eindverslag van die tweede meting kan de bouwheer dan zijn subsidies en premies voor energiezuinig bouwen aanvragen. Het zal de goede naam en faam van de architect alleen maar versterken!”
www.testo.be
www.greenconsulting.be
Tekst: Rudy Gunst met dank aan TESTO NV/SA