Ontwerpparameters - Technieken

De wisselwerking tussen blowerdoor en thermische camera

9 januari 2012

Passiefwoningen en gebouwen met een zeer goede luchtdichtheid waren tien jaar geleden nog een opkomende trend die vooral aanhang vond bij dragers van geitenwollen sokken. Vandaag is het een must om de energiefactuur onder controle te houden. Zo berekende beurshuis Petercam dat een Belgisch gezin nu gemiddeld 30% meer betaalt voor zijn energiefactuur dan drie jaar geleden. Verwarming op zowel gas, stookolie als elektriciteit zijn hier de grote boosdoeners.

Maar hoe bewijs je bijvoorbeeld dat je woning wel luchtdicht is?

 

“Om de luchtdichtheid van gebouwen te beoordelen gebruiken we de blowerdoor om de N50-waarde te bepalen”, legt Peter Meert, zaakvoerder van Green Consulting uit Ternat, uit. “De N50-waarde geeft aan hoe dikwijls het totale luchtvolume van een gebouw in één uur bij een drukverschil van 50 Pascal uitgewisseld wordt. Het drukverschil is niet lukraak gekozen, want een drukverschil van 50 pascal is vergelijkbaar met een winddruk op de buitengevel van 4 à 5 beaufort en dan zet men al gemakkelijk de verwarming aan. De N50-waarde van een passiefhuis mag maximaal 0,6 zijn, zoniet kan het huis niet officieel worden erkend als een passiefhuis. Hierdoor zal de eigenaar dus niet alleen met hogere energiekosten worden geconfronteerd, maar ook nog eens verschillende premies mislopen.”

 

 

Het werkingsprincipe van de blowerdoor is eenvoudig.

Meten is één, maar verbeteren is twee.

De wisselwerking blowerdoor + thermische camera

De wisselwerking blowerdoor + thermische camera is duidelijk: eerst meet je of er een probleem is, daarna spoor je het probleem op. En dit is ook precies wat men denkt bij Testo nv, want sinds kort kan je er niet alleen terecht voor thermische camera’s maar ook voor blowerdoors, “We bieden blowerdoors van de twee topmerken Minneapolis en Retrotec aan”, vertelt Jean-Pierre Van Der Kelen, zaakvoerder van Testo nv. “En zoals de klanten gewoon zijn bij ons, bieden we naast de toestellen ook een opleiding aan. Want wat baat het als je het beste toestel in handen hebt, maar er niet alle mogelijkheden uithaalt? Bij ons kan je terecht voor zowel een workshop thermografie als voor een introductietraining blowerdoor. Meer inlichtingen en hoe inschrijven vind je op onze website.”

Peter Meert werkt regelmatig samen met architecten. Voor hen ziet hij een dubbel voordeel om een blowerdoor test te laten uitvoeren. “Een eerste keer samen met de aannemer om al dan niet verborgen gebreken op te sporen en tijdig te herstellen. De tweede keer gebeurt na de afwerking, samen met de bouwheer. De kans is dan toch wel heel klein dat er een onaangename verrassing uit de kast valt. Met het eindverslag van die tweede meting kan de bouwheer dan zijn subsidies en premies voor energiezuinig bouwen aanvragen. Het zal de goede naam en faam van de architect alleen maar versterken!”

www.testo.be
www.greenconsulting.be

 

Tekst: Rudy Gunst met dank aan TESTO NV/SA