Nieuws

Verbod op stookolieketels en aardgas bij nieuwbouw op tafel

14 augustus 2019

De N-VA wil de luchtkwaliteit verbeteren door een ‘uitfasering van vervuilende verwarmingstoestellen’.

Dat staat in de nota van Bart De Wever, die als basis dient voor de onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering. De gesprekken tussen de onderhandelingsteams van de N-VA, CD&V en Open VLD gingen dinsdag van start.

 

Navraag leert dat bij nieuwbouwwoningen geen stookolieketels meer geplaatst mogen worden. Ook installaties op aardgas zouden strenger aangepakt worden. ‘De bedoeling is minder te verwarmen met fossiele brandstoffen en meer elektrisch, via bijvoorbeeld warmtepompen’, luidt het.

 

Met het voorstel pikt de N-VA een omstreden maatregel van de vorige Vlaamse regering weer op. Vorig jaar in de zomer was de regering-Bourgeois het er al over eens dat vanaf 2021 geen stookolieketels meer mochten worden geplaatst.

" De bedoeling is minder te verwarmen met fossiele brandstoffen en meer elektrisch, via onder meer warmtepompen. "

 

Dat verbod kreeg hevige tegenwind van de brandstoffenleveranciers, waarop de ingreep deels werd teruggedraaid. Het verbod zou vanaf 2021 enkel gelden voor nieuwbouw en bij ingrijpende renovaties. Een kapotte ketel zou wel nog vervangen mogen worden. Pas in 2035 zou er een algemeen verbod op stookolieketels komen.

 

Van een algemeen verbod is in de huidige voorstellen geen sprake, wel van een verbod op de installatie van stookolieketels in een nieuwbouw. In de praktijk wordt bij nieuwbouw nog zelden voor stookolie gekozen. De sector gelooft bovendien dat hij ook voor nieuwe woningen milieuvriendelijkere opties kan aanbieden.

 

Volgens de Vlaamse energieregulator VREG verwarmt een vijfde van de Vlaamse gezinnen de woning met stookolie. Aardgas (62%) is de meest gebruikte verwarmingsbron. De impact van een eventueel verbod op verwarming via aardgas zou groter zijn.

 

Wat uit de bus komt, hangt af van de onderhandelingen. De N-VA koos er bewust voor in de nota alleen een richting aan te geven. De concrete invulling moet gebeuren na uitgebreide onderhandelingen.

Bronnen
  • Belga