Energiebewust bouwen

Gent legt BEO-veld aan onder Wintercircus

So Gent • 3 april 2019

Het Wintercircus - de voormalige garage Mahy - krijgt een duurzame verwarming: een BEO-veld. BEO staat voor: Boorgaten Energie Opslag. Het Wintercircus zal verwarmd en gekoeld worden met warmte uit de grond.

Foto © Wouter Rawoens

Onder de concertzaal van het Wintercircus komt een BEO-veld met 34 boorgaten van 150 m diep. Stad Gent investeert 270.000 euro in dit CO2-neutraal systeem. Dit is één  van de stadsontwikkelingsprojecten waarbij Gent inzet op hernieuwbare energie. Gent wil tegen 2050 een klimaatneutrale stad zijn.

 

 

Van garage tot overdekt binnenplein

 

Sinds de zomer van 2017 renoveert stadsontwikkelingsbedrijf sogent de voomalige garage Mahy in het centrum van Gent. De werken schieten goed op. Het Wintercircus zal vanaf 2020 kantoorruimte bieden voor organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media.

 

De kantoorruimtes komen rond een overdekt binnenplein: het enige overdekte publieke plein van Gent. Onder de middenpiste komt een concertzaal voor 500 personen. Er is ook een café, restaurant en foyer voorzien. Opdat het plein het hele jaar door gebruikt kan worden voor publieke evenementen wordt er voorzien in een minimale comforttemperatuur.

 

 

Warmte uit de grond: verwarming in de winter, verkoeling in de zomer

 

Om het Wintercircus te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer, zet de Stad volop in op hernieuwbare energie. Onder de concertzaal van het Wintercircus komt een BEO-veld van 240 m² met boorgaten van ongeveer 150 meter diep. De temperatuur van de aarde is op deze diepte constant 8 à 10 graden. BEO staat voor: Boorgat Energie Opslag. Een aaneenschakeling van verticale buizen waarin het water door de bodem gekoeld of verwarmd wordt, vormt als het ware een reusachtige chauffage onder de grond.

Het BEO-veld zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Via een gesloten circuit van fijne buizen gevuld met water, dat door de ondergrond loopt, wordt in de zomer het water koeler door de temperatuur van de ondergrond. Dit gekoelde water zorgt in de zomer voor de koeling van het gebouw. In de winter wordt het water in de buizen door de ondergrond opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht voor ruimteverwarming. Een win-win voor de energiefactuur én het klimaat.

 

 

Verwarmingsrevolutie

 

'Dit unieke project past perfect binnen de verwarmingsrevolutie van de Stad Gent. Met deze revolutie willen we alvast inzetten op het verwarmen van gebouwen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dit maakt deel uit van een algemene energietransitie weg van fossiele energie. In plaats van olie, gas en steenkool halen we in de toekomst onze energie uit duurzame bronnen: de aarde, de zon, wind of zelfs afvalwater. Het BEO-veld onder het Wintercircus is een prachtig voorbeeld van de wijze waarop we aardwarmte gebruiken als bron.' - Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Energie

 

De techniek van verwarmen met grondwarmte wordt vandaag steeds meer gebruikt bij ziekenhuizen, musea en nieuwbouwprojecten in Gent. Ook individuele Gentenaars kunnen verwarmen met grondwarmte. Wie in een goed geïsoleerde halfopen of open woning woont, kan dit ook thuis overwegen. In Gent kunnen we genoeg energie uit de bodem halen om alle huizen te verwarmen. Burgers die willen weten hoe hun eigen verwarmingsrevolutie eruit ziet, kunnen gratis advies aanvragen bij De Energiecentrale.

 

 

Wintercircus en Krook wisselen warmte uit


Uniek aan dit BEO-veld is dat deze techniek in het Wintercircus voor het eerst toegepast wordt voor het verwarmen van een overdekte publieke ruimte. Het BEO-veld onder het Wintercircus is verder ook uniek door de uitwisseling van warmte en koeling met het BEO-veld van De Krook. Zo zullen beide gebouwen complementair zijn. Door een   verschil in gebruik kan een warmteoverschot in het gebouw meteen uitgewisseld worden met het andere gebouw en omgekeerd. Zo kan bijvoorbeeld het overschot aan warmte tijdens een concert in het Wintercircus ingezet worden voor de verwarming van de Krook.