Hulpmiddel voor het ontwerpen van ventilatiesystemen in individuele woningen

Het realiseren van een ventilatie-installatie, die aan de wensen voldoet, vereist een planmatige aanpak van architect en installateur.

 

Het WTCB stelt gratis een hulpmiddel beschikbaar voor het ontwerpen en realiseren van ventilatiesystemen in individuele woningen.

Het startpunt van de rekentool is een lijst van de verschillende ruimten met de ontwerpdebieten, meestal opgesteld door de architect. Nadien kan de installateur aan de slag waarbij het kanalentracé op een eenvoudige wijze wordt ingetekend, met een automatische selectie van kanaaldiameters en hulpstukken, met een ‘druk op de knop’ drukverliesberekening en met een automatisch gegenereerde bestellijst.

Erg nuttig is het hulpmiddel om de mechanische debieten (systemen B, C en D) in praktijk ook effectief af te stellen, zonder ‘trial and error’ of te langdurige procedures, maar stap voor stap en doelgericht voldoen aan de eisen.

 

Diverse videohandleidingen lichten het gebruik geanimeerd toe. Een aanrader voor de architect, verslaggever en installateur. Nieuwe versies met aanvullende functionaliteiten zijn onderweg.

 

Via duidelijke videobeelden wordt de tool stap voor stap uitgebeeld en uitgelegd.

 

De www.optivent.be bevat (voorlopige) resultaten van het onderzoeksproject OPTIVENT, gesteund door het IWT in Vlaanderen.


terug naar overzicht