Nieuws

Rescert is opnieuw premievoorwaarde vanaf 1 maart.

8 maart 2019

Begin januari werd de voorwaarde afgeschaft dat installateurs van warmtepompen en zonneboilers RESCert gecertificeerd moest zijn om als eindklant een premie te kunnen aanvragen. Verschillende installateurs waren verbolgen. Ze merkten terecht op dat ze een dure en intense opleiding volgden die nu bijna waardeloos werd.

De nieuwe minister van Energie Lydia Peeters komt hier nu op terug. Eind februari werd een ministerieel besluit gepubliceerd dat vanaf 1 maart 2019 opnieuw vereist dat de installateur van een warmtepomp of zonneboiler over een RESCert certificaat van bekwaamheid moeten beschikken om de premie te bekomen.

Bouwunie is tevreden dat de minister uiteindelijk kiest voor continuïteit. Niemand uit de sector was vragende partij om de koppeling zomaar te stoppen en de inspanningen van heel wat installateurs teniet te doen.

Anderzijds pleit Bouwunie verder voor een vereenvoudiging en meer praktische invulling van het huidige RESCert certificaat. Of als alternatief een haalbaarder certificaat. Dit staat hoog op onze agenda.

De voorbije jaren had Bouwunie ervoor gezorgd dat indien de uitvoerende aannemer niet over een certificaat van bekwaamheid beschikt, dat hij of zij zich dan kon laten bijstaan. Ofwel door een andere installateur of keuringsorganisme, telkens RESCert gecertificeerd, die de goede uitvoering van de installatie valideert. Het is nog even koffiedik kijken of dit verder kan doorgaan. We hopen alvast van wel.

Bronnen
  • Bouwunie