Nieuws

Graag haalbare en betaalbare voorstellen om verouderde woningen energetisch te renoveren

25 februari 2019

Sp.a wil elke verouderde woning in Vlaanderen renoveren tegen 2035. Bedoeling is dat de netbeheerders de renovatie-investeringen voorfinancieren via leningen bij banken en dat de terugbetaling verloopt via de energiefactuur. Bouwunie heeft zijn bedenkingen bij deze aanpak.

Voorstellen en ideeën om het aantal – broodnodige - woningrenovaties op te krikken, zijn welkom. Het Vlaamse woningenpark is verouderd en er zijn nog serieus wat investeringen nodig om alle Vlaamse woningen energiezuinig te maken. De voorstellen moeten wel betaalbaar en haalbaar zijn, zegt Bouwunie. “We hebben enkele fundamentele bedenkingen bij het sp.a-voorstel”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “150.000 woningen per jaar grondig energetisch renoveren, is een  fantastisch plan maar lijkt ons onrealistisch. Energiebesparende investeringen zorgen inderdaad voor een lagere energiefactuur, maar de besparing is onvoldoende groot om de renovatiefactuur op een redelijke termijn terug te verdienen.” Totaal onduidelijk is ook wat er precies gebeurt wanneer de grondig energetisch gerenoveerde woning van eigenaar verandert. De nieuwe woning heeft een erg goed EPC-label en is dus meer waard. Dit weerspiegelt zich in een hogere aankoopprijs. Maar de nieuwe eigenaar zou daarbovenop nog de renovatie-investeringen moeten terugbetalen via zijn energiefactuur. Weinig aantrekkelijk …  

 

Bouwunie stelt een dubbele piste voor om meer woningen goed gerenoveerd te krijgen. Breid het verlaagde btw-tarief voor de afbraak en daaropvolgende heropbouw van een woning uit naar gans België, en geef meer en hogere premies voor gerichte energiebesparende investeringen.

 

Systemen van voorfinanciering die achteraf verhaald worden bij de gebruiker zijn volgens Bouwunie niet de juiste weg. Dit is zeer duur, voor de gebruiker zelf en, als het systeem gesolidariseerd wordt, voor alle energieverbruikers. Te vermijden dus, zoals we leerden van de voorbeelden uit het verleden.