Nieuws

RESCert certificaat voor installatie van warmtepompen en zonneboilers niet meer verplicht

18 januari 2019

Bouwunie wil goede, betaalbare opleidingen die nauwer aansluiten bij het werk van de installateurs

Wie vandaag de premie wil aanvragen voor de installatie van een warmtepomp of zonneboiler, moet niet meer samenwerken met een installateur die RESCert-gecertificeerd is. En dit voor facturen vanaf 1 januari 2019. Klanten die een premie willen aanvragen voor een factuur gemaakt tussen 1 juli 2017 en 31 december 2018 zullen dat nog wel moeten doen.

Het RESCert-certificaat blijft wel bestaan. En ook de opleidingen die er aan gekoppeld zijn.

 

Dat het RESCert-certificaat niet meer verplicht is, is goed nieuws voor installateurs die dit certificaat nog niet behaalden, maar wel slecht nieuws voor wie daarin moeite, tijd en geld investeerde.

 

De nood aan kwalitatieve opleidingen voor de installatie van warmtepompen en zonneboilers is erg hoog. Opleidingen zoals die voor het RESCert-certificaat zijn dus meer dan nodig. Ze moeten dan wel beter afgestemd zijn op de praktijk en minder moeilijk. Want daarover kreeg Bouwunie veel klachten.

Dit was meteen het grootste punt van kritiek op het RESCert-certificaat.

 

De installateurs willen zich bijscholen. Maar enkel als de opleiding op hun maat is gesneden, betaalbaar en haalbaar. Het moment lijkt aangebroken om daar nu werk van te maken, zegt Bouwunie.

Als de overheid nieuwe certificaten of labels en bijhorende opleidingen wil lanceren, moet ze eerst overleggen met de sectorfederaties.

Bronnen
  • Bouwunie