energiebewustontwerpen

Eerste editie Isolatiedag groot succes

VEA-VCB-Bouwunie • 20 november 2017

Zaterdag 18 november, hebben het Vlaams Energieagentschap (VEA), Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw de eerste isolatiedag georganiseerd. In alle Vlaamse provincies hebben aannemers hun werven opgesteld om verschillende na-isolatietechnieken tot in het detail toe te lichten. In een tiental werven over heel Vlaanderen kwamen meer dan 500 kijklustigen werven bezoeken. Een goed resultaat als opstap naar een volgende editie. Het ritme van het aantal energiebesparende renovaties is immers aan een versnelling toe om het wooncomfort van mensen te verbeteren, hun energiefactuur te verlagen en de klimaatdoelstelling op weg te helpen.

Deelnemers kregen van specialisten te horen hoe je huis te isoleren, welke keuzes, kwaliteitseisen en bijbehorende premies er zijn, hoe van start te gaan én waar je een geschikte vakman kunt vinden. Daarnaast werden de live demonstraties flink gesmaakt. Aannemers toonden aan de deelnemers hoe zij in de praktijk aan het werk gaan om spouwmuren te vullen en daken te isoleren. Niet het minst Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, stak de handen uit de mouwen en hielp bij het na-isoleren van een spouwmuur op een werf in Beveren.

 

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: "De Vlaamse overheid heeft premies voor maar liefst 6 vormen van isolatie. De hoogte van de premies daalt de komende jaren, dus ik herhaal graag : doe het nu.”

 

Zowat 85 % van de Vlaamse huizen heeft een geïsoleerd dak, en slechts de helft van de Vlaamse woningen heeft muren die geïsoleerd zijn. Deze isolatiedag helpt om de kennis van de burger over energie-efficiëntie bij te spijkeren. Het is dan ook essentieel dat het niet bij dit ene initiatief blijft om mensen continu te herinneren aan het belang van de isolatie van hun woning. De Vlaamse regering moedigt immers aan dat alle woningen in Vlaanderen, niet alleen nieuwbouw maar ook de bestaande, een hoge energie-efficiëntie bereiken.

 

Hilde Masschelein, Bouwunie: “Er zijn nog veel woningen onvoldoende geïsoleerd. Nochtans zijn er heel wat technische mogelijkheden, kan isoleren vaak snel gebeuren én zijn er nu nog steeds premies. Door op verschillende werven in Vlaanderen uitleg en demonstraties te geven, helpen we de bezoekers alvast op weg.”

 

Marc Dillen, VCB: “Veel mensen zijn al mee met de korte- en langetermijndoelstellingen, maar we merken toch ook dat heel wat mensen zich nog niet bewust zijn van de verplichtingen opgelegd door de overheid. Denk aan de dakisolatienorm (2020), dubbelglasnorm (2023) en de BENOvatiedoelstellingen (2050). Er is nog een zware inhaalbeweging nodig om die doelstelling te behalen.”