Helpdesk & FAQ

Is ventilatie verplicht bij het vernieuwen van ramen in bestaande woning?

Indien een klant een verbouwing wil uitvoeren en een nieuw deel bijbouwt is hij verplicht ventilatie te voorzien in het nieuwe gedeelte, maar is hij ook verplicht raamroosters te voorzien in de bestaande slaapkamers bij vervanging van deze ramen?


Indien er geen stedenbouwkundige aanvraag nodig is voor de verbouwingswerken, is het plaatsen van toevoerroosters niet verplicht maar wel aan te bevelen.

Maar aangezien deze werken ook een uitbreiding betreft, zal voor het geheel een bouwaanvraag aangevraagd worden en moet men wel voldoen aan de EPB-eisen.

 

Bij het vernieuwen van ramen in de bestaande woning dient men regelbare toevoerroosters, RTO, of een mechanische toevoer te plaatsen. Dit is enkel nodig in de droge lokalen, zoals slaapkamers. Indien men bij verbouwingen niet kan voldoen aan de ventilatie luchttoevoer eisen volgens de tabel 1 van NBN D50-001 (bij residentieel) of volgens bijlage X bij energiebesluit (bij niet-residentieel) mag men gebruik maken van een bijkomende regel. Voor zowel residentieel, als niet-residentieel mag men rekenen met een minimaal natuurlijk toevoerdebiet van 45m³/h per lopende meter venster dat vervangen of toegevoegd wordt.

 

De nieuwe uitbreiding moet voorzien zijn van regelbare toevoerroosters (RTO) en regelbare afvoerroosters (RAO).Er mag ook gekozen worden voor mechanische toevoer of mechanische afvoer. Het wordt enkel verplicht om het vereiste ventilatiedebiet te behalen, berekend op basis van de oppervlakte van de ruimte in de uitbreiding, van het nieuwe gedeelte.

 

Arch. Benny Craenhals en Luc Dedeyne
adviseur energieconsulentenproject NAV


10 augustus 2017



 

faq