Helpdesk & FAQ

PV-installatie invoeren voor een appartementsgebouw

Hoe dient een PV-installatie ingevoerd te worden in een appartementsgebouw?


Het aandeel van een collectief PV-systeem dat mag toegekend worden aan een appartement is sterk afhankelijk van het moment waarop de bouwaanvraag of melding van het project werd ingediend.

 

Welke PV-panelen mogen ingerekend worden?

 

  • Bouwaanvraag vóór 1/11/2013: alleen gebouwgebonden PV-panelen, ook degene die op het gebouw werden geplaatst voordat de startverklaring werd ingediend.
  • Bouwaanvraag van 1/11/2013 t.e.m. 31/12/2013: perceelsgebonden PV-panelen, wederom ook degene die op het gebouw werden geplaatst voordat de startverklaring werd ingediend.
  • Bouwaanvraag vanaf 1/1/2014: perceelsgebonden PV-panelen, enkel degene die werden geplaatst nadat de startverklaring werd ingediend.

 

Welk aandeel wordt toegekend per appartement?

 

Bouwaanvraag vanaf 1/1/2014: verschillende scenario’s zijn mogelijk:

(In deze scenario’s beschouwen we een ‘PV-installatie’ als: productieteller + omvormer + PV-panelen.)

 

Scenario 1: PV-installatie op gemeenschappelijke teller

 

De gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw hebben een kWh-teller en ieder appartement heeft een eigen kWh-teller (EAN). De PV-installatie wordt aangesloten op de gemeenschappelijke teller.

 

  • Geen E-peil winst, want enkel aangesloten op gemene delen waar geen E-peil voor berekend wordt.

 

Er kan in de praktijk gewerkt worden met een manuele verdeling van de opbrengst van de PV-installatie om te kunnen factureren naar de appartementen, maar voor EPB-berekeningen heeft dit geen invloed.

 

Uitzondering: Bij een appartementsgebouw aangesloten op een gemeenschappelijke warmtepomp, mag een PV-installatie wel verdeeld worden over de appartementen die gevoed worden door deze warmtepomp (à rato van het volume).

(Aanpassing 05/2016)

 

Scenario 2: PV-installatie teller van één appartement, met verdeling opbrengst PV

 

De PV-installatie wordt aangesloten op de kWh-teller (EAN) van één appartement. Er gebeurt een manuele verdeling van de opbrengst PV via de teller die energiewinst registreert.

 

  • Enkel E-peil winst voor het appartement aangesloten op deze EAN-teller.

 

Scenario 3: PV-installatie per appartement

 

De volledige PV-installatie wordt opgesplitst in meerdere installaties. Elk appartement wordt in dit geval aangesloten op een beperkt aantal PV-panelen en heeft zijn eigen omvormer en groenestroommeter, allen aangesloten op de kWh-teller (EAN) van het betreffende appartement.

 

  • E-peil winst per appartement, afhankelijk van aantal panelen aangesloten per omvormer.

 

Het voordeel van dit scenario is dat per appartement het aantal PV-panelen en opbrengst afgestemd kan worden op de behoefte aan hernieuwbare energie. Grote appartementen kunnen dan een groter aantal panelen toegewezen krijgen.

 

In dit geval liggen de PV-panelen, aangesloten op verschillende installaties, op een gemeenschappelijk dak. Hierdoor ontstaat de nood aan goede afspraken over de eigendom van het dak. Eventueel kan overwogen worden om een recht van opstal (eventueel met vergoeding) te laten opnemen in de akte bij verkoop. Zodoende kan er nooit een discussie ontstaan over de eigendom van de PV-installatie per appartement.

 

Bijkomende info:

Veelgemaakte fouten bij PV

Bijlage V bij het energiebesluit vóór 2014: paragraaf 12.1

Bijlage V bij het energiebesluit vanaf 2014: paragraaf 12.1.1


9 augustus 2017



 

faq

Heeft mijn klant een omgevingsvergunning voor het luik milieu nodig voor de afzonderlijke luchtwarmtepompunits in een appartementsgebouw? | 09-12-2019

Het betreft split systemen waarvan de buitenunits op het dak geplaatst worden.