Helpdesk & FAQ

EPB-aangifte

Welke U-waarde moet gerapporteerd worden in EPB als de factuur Ug 1,0 vermeldt en de afstandshouder/spacer van het glas Ug 1,1?

In het geval waar de goedgekeurde offerte (en de factuur die naar de offerte verwijst) vermeldt dat er voor het glas gewerkt werd met speciale coating die zorgt dat de beglazing een Ug-waarde van 1,0 behaalt, stellen we bij plaatsbezoek vast dat tekst op de spacers van het glas een Ug-waarde vermelden van 1,1. Wat moet in de EPB-aangifte gerapporteerd worden?

 

Antwoord: de effectief geprinte waarde op de spacers.

 

Meer uitleg en tips:

 

Het probleem zit in de bepaling van de Ug-waarde volgens de norm NBN EN 673 : 2011, welke afhankelijk is van de spouwbreedte. We bekijken hiervoor de tabellen van het verbond van de glasindustrie (http://www.vgi-fiv.be/wp-content/uploads/2017/12/Een-glasheldere-kijk-op-de-Belgische-beglazingen-November-2017.pdf), waar de Ug-waarden van de meeste merken te vinden zijn: Zie bovenstaande tabellen Warmtetransmissie Ug-waarde van het Vgi.

 

We stellen vast dat alleen types “1,0”-beglazing met een spouwbreedte = 15 mm een Ug-waarde van 1,0 behalen. Vanaf het moment dat de spouw breder (of smaller) wordt, is de Ug-waarde niet langer 1,0.

 

Het is dus niet omdat het glas de zogenaamde 1,0-coating heeft, dat de Ug-waarde ook effectief 1,0 zal zijn.

 

De glasleveranciers en de constructeurs zijn hier normaal van op de hoogte. Vraag steeds dat de afstandhouders en spouwbreedte vermeld worden op de offerte (en factuur). Zo kan u staven dat de Ug-waarde en type spacers overeenkomen met de ingevoerde waarden in EPB.

 

Dus let op: het is de reële situatie die gerapporteerd wordt in de EPB-aangifte. Bij controle ter plaatse (door VEA) zal alles wat zichtbaar niet overeenkomt met de EPB-aangifte gezien worden als een fout.

 

In principe dient elke invoer in de EPB-software gestaafd kunnen worden. Daarom is het bij discussie van belang om de reële situatie te controleren en te kunnen staven (o.a. wanneer er geen tekst in de spacers aanwezig is).

 

Nog een tip: soms is er een code in de spacers geprint i.p.v. tekst, waar een fiche op het internet bij hoort die de effectieve eigenschappen van het glas vermeldt.

 

Arch. Saskia Gabriël – Adviseur energieconsulentenproject


13 juni 2018 

faq