Nieuws

Ga enkel op plaatsbezoek in leegstaande panden en op werven

27 april 2020

Volgens het Crisiscentrum kunnen plaatsbezoeken en metingen enkel uitgevoerd worden als de regels rond ‘social distancing’ gerespecteerd kunnen worden.

Het Vlaams Energieagentschap adviseert daarom enkel plaatsbezoeken en metingen uit te voeren in leegstaande panden en op werven, niet in bewoonde panden.

 

Als u zich bij een controle voor uw verplaatsing moet rechtvaardigen, kunt u een bewijs van uw erkenning (een schermafbeelding) uit de energieprestatiedatabank voorleggen.

 

Om discussies te vermijden, legt u best ook documenten voor zoals een voorgaand verslag, een dossier met de plannen en adresgegevens, een visitekaartje, een e-mail of bericht met details over de afspraak.

 

Daarnaast is, zoals gemeld op 2 april, de termijn voor het indienen van een EPB-aangifte tijdelijk opgeschort. Lees het volledige overzicht van de coronamaatregelen die van toepassing zijn op verslaggevers.

 

 

Dezelfde regels zijn ook van toepassing op luchtdichtheidsmetingen en ventilatieverslaggeving.

 

BCCA vzw geeft nog volgende FAQ's en desbetreffend antwoord mee:
 

  • Worden luchtdichtheidsmetingen en plaatsbezoeken voor de berekening van de energieprestatie van gebouwen beschouwd als essentiële verplaatsingen (mits het doorgaat op een werf of leegstaand pand)?

    Antwoord Crisiscentrum: Ja, enkel volgende verplaatsingen zijn toegelaten: Professionele verplaatsingen (met inbegrip van woon- werkverkeer en de verplaatsingen van vrijwilligers in het kader van hun activiteiten voor cruciale sectoren en essentiële diensten);
     
  • Kan een luchtdichtheidsmeter of energiedeskundige door de politie aangesproken worden op een ‘niet-essentiële verplaatsing’ als hij op weg is naar een onbewoond pand of werf om daar een meting uit te voeren? Welk bewijsstuk moet hij dan voorleggen om geen boete te riskeren?

    Antwoord Crisiscentrum: Nee, er zijn geen risico op boetes. Indien schriftelijke documenten (bv visitekaart, bewijs tewerkstelling voor bedrijf x, project,...) aangetoond kan worden rechtvaardigt u de reden van uw reis.
Bronnen
  • Vlaams Energie Agentschap
  • BCCA vzw