Nieuws

Vlaamse regering keurt premie voor thuisbatterijen goed

12 juni 2019

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie. Met een premie willen we eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.”

Stroom afkomstig van zonnepanelen die niet meteen kan worden verbruikt, wordt op dit moment op het net gezet. Voor het gebruik van het net betalen zonnepaneleneigenaars een prosumententarief. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

 

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.  

 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Batterijen maken de productie van groene stroom interessanter, maar vandaag ligt de prijs nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie geven we nu dat extra duwtje in de rug.”   

 

 

Digitale meter

 

Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert, een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.   

 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Door een batterij slim aan te sturen en pas te laden als er een overproductie is, wordt zij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is. Maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is.”

 

 

Andere voorwaarden

 

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van  zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten voor een premie. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur.  

 

Het besluit is goedgekeurd door de regering en moet nu voor advies naar de Raad van State. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving.

 

“Door de aankoop van batterijen te ondersteunen, maken we de productie van groene energie aantrekkelijker. Batterijen vormen een extra troef om onze hernieuwbare energiedoelstellingen op een kostenefficiënte manier te halen”, zegt Lydia Peeters.