Nieuws

Verlaagde registratierechten voor Ingrijpende Energetische Renovaties zijn succes

29 april 2019

Sinds 1 juni vorig jaar hebben al bijna 1.000 Vlamingen bij aankoop van een woning 6% registratierechten betaald in plaats van de gewoonlijke 7%. Ze kregen 1% korting omdat ze aangaven hun woning ingrijpend energetisch te gaan renoveren. Ook wie pas na de aankoop beslist om zijn woning energetisch onder handen te nemen, kan er nog voor kiezen om eerst 7% of 10% te betalen, en later alsnog het verschil terug te vragen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Bij de hervorming van de koopbelasting is resoluut beslist om ingrijpende energetische renovaties te belonen. Al bijna 1.000 Vlamingen hebben tot nu toe gebruik gemaakt van het verlaagd tarief om hun woning energetisch te renoveren. Een hoopvol cijfer na 10 maanden!”

Op 1 juni vorig jaar werd de hervormde koopbelasting van kracht. Sindsdien betalen Vlamingen nog maar 7% in plaats van 10% registratierechten bij aankoop van hun enige woning. Wie daarbij aangeeft zijn woning grondig energetisch te willen renoveren, kan zelfs genieten van een verlaagd tarief van 6%.

 

Voor een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) heb je een bouwaanvraag nodig. Daarna moet je ten minste 75% van de buitenschil van je woning isoleren én het verwarmings- of koelingssysteem vervangen.

 

Tijdens de periode van 1 juni 2018 tot eind maart 2019 hebben al 946 Vlamingen onmiddellijk gebruik gemaakt van het verlaagd tarief voor Ingrijpende Energetische Renovaties. Dat aantal kan nog oplopen. Ook wie pas na de aankoop beslist om zijn woning energetisch te renoveren, kan er nog voor kiezen om eerst 7% of 10% te betalen en daarna de terugbetaling van respectievelijk 1% of 4% te vragen.  

 

Vanaf oktober 2016 kan je trouwens nog een extra belastingvoordeel krijgen voor een Ingrijpende Energetische Renovatie: als je een E-peil haalt lager dan E90, krijg je vijf jaar lang een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Maar wie E60 of lager haalt, betaalt gedurende vijf jaar helemaal geen onroerende voorheffing.

 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Bij een ingrijpende energetische renovatie maak je een bestaande woning haast even energiezuinig als een nieuwbouw. De vergroening van onze koopbelasting stimuleert de Vlaming om niet enkel een esthetische maar ook een energetische renovatie uit te voeren. En dat is een goede en nodige zaak voor ons verouderd Vlaams woonpatrimonium.”