Nieuws

Twee jaar Zonnekaart: na de gezinnen investeren ook meer bedrijven in zonne-energie

22 maart 2019

Twee jaar na de lancering is de zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap nog steeds populair. Ongeveer 620.000 gezinnen en bedrijven hebben al gekeken hoe geschikt hun dak is voor zonne-energie. Bij velen prikkelt de zonnekaart meer dan alleen de nieuwsgierigheid, het blijkt vaak veel goedkoper dan ze dachten: 15% van wie zijn gebouw opzocht, vroeg al een offerte aan en 29% overweegt dat nog te doen.

De (voorlopige) statistieken bevestigen dat de investeringen in zonnepanelen weer in de lift zitten: in Vlaanderen zijn nu ongeveer 375.000 daken van zonnepanelen voorzien, goed voor een vermogen van ruim 2800 MW. 90.000 installaties (of bijna 415 MW) werden na de lancering van de zonnekaart geplaatst.

De gezinnen hebben de smaak weer te pakken, maar ook de inhaalbeweging van grote projecten is begonnen. Wat in 2017 al merkbaar was, liet zich nog duidelijker aftekenen in 2018: bedrijven, organisaties en overheden plaatsten in 2018 60% meer zonnepanelen dan het jaar ervoor. Het bijgeplaatste vermogen werd meer dan verdubbeld in een jaar tijd: in 2018 werden ongeveer 340 grote zonneprojecten uitgevoerd, goed voor meer dan 30 MW. En op dit ogenblik zijn weer een aantal grote projecten in aanbouw, samen goed voor meer dan 100 MW. Dat is een goede evolutie want 98% van alle zonnepanelen die in Vlaanderen staan (of 60% van het vermogen), zijn investeringen van gezinnen.

 

En er is nog gigantisch veel ruimte: vandaag is nog 95% van het potentieel op ideale daken beschikbaar. Zowel zonnepanelen als zonneboilers zijn voor het overgrote deel van onze gebouwen een aanrader. De Vlaamse overheid roept iedereen op om niet te wachten met investeren in energiebesparing en groene energie. Die investeringen renderen meteen, voor het klimaat en de portemonnee, nog vele jaren lang. Wie zelf geen zonnepanelen kan leggen, kan met een energiecoöperatie of via mee-investeren in een groot zonneproject in de buurt of op het werk.

 

Deze tabel geeft een eerste inschatting van wat zonnepanelen en een zonneboiler op een ideaal dak kunnen kosten en opbrengen, hier op een gebouw met een ideaal dak in Beersel.

*TVT = terugverdientijd, voor de zonneboiler is de berekening van toepassing voor wie nu water volledig elektrisch verwarmt. Bij verwarming met aardgas is de terugverdientijd een stuk langer.

De Zonnekaart Vlaanderen kreeg in 2017 een eGOV-award voor het gebruik van open data en een nominatie in de categorie 'Gebruiksvriendelijkheid'.