Nieuws

Catherine De Wolf: “Het circulaire model moet gestimuleerd worden”

14 februari 2019

De grond die schaarser wordt, de zwaar onderschatte ecologische voetafdruk van onze huizen... Ook de architectuur staat voor uitdagingen. Architect Catherine De Wolf doet in De Morgen haar oplossing voor een groenere toekomst uit de doeken. Ze onderzoekt wat de ecologische impact van gebouwen en bouwmaterialen is, en probeert met haar adviezen de sector te sensibiliseren. “Het circulaire model, waarbij materialen gerecycleerd en hergebruikt worden, moet gestimuleerd worden.”

Beeld: vlaanderen-circulair.be

“Ik geef in Zwitserland onder meer les over de circulaire ­economie, en krijg dan van mijn architectuur­studenten te horen dat ze nooit eerder leerden hoe ze nu precies de milieu-impact van een gebouw moeten berekenen. Straf toch, als je weet dat de bouwsector verantwoordelijk is voor zowat een derde van het afval, wereldwijd.”

 

“Er is de voorbije jaren heel wat nieuwe reglementering bijgekomen om de operationele uitstoot van gebouwen – verwarming, koeling en ventilatie zeg maar – te verminderen. Goed nieuws, maar er wordt nog geen rekening gehouden met de uitstoot die de productie van de bouwmaterialen zelf met zich meebrengt. Dat leidt tot soms behoorlijk paradoxale situaties”

 

Al beseft De Wolf ook dat ze als onderzoekster makkelijker praten heeft dan haar collega-architecten, die rekening moeten houden met de wensen én de portefeuille van de bouwheer. “Mede daarom werk ik nu ook samen met bijvoorbeeld de Europese Commissie, om ook een politiek draagvlak te zoeken voor noodzakelijke innovaties in de sector.”