Nieuws

Iedereen BEN? De Vlaamse bouwer is er bijna!

8 oktober 2018

De Vlaamse bouwer wordt steeds energiebewuster, zo blijkt uit de nieuwbouwcijfers die het Vlaams Energieagentschap afgelopen zaterdag bekendmaakte tijdens de opening van de bouwbeurs bis. In 2017 voldeed maar liefst 66% van de opgeleverde nieuwe woningen reeds aan de BEN-norm, terwijl Bijna-EnergieNeutraal pas vanaf 2021 wettelijk verplicht zal zijn.

Sinds 2006 bestaat de EPB-regelgeving die de energie-eisen voor nieuwbouwwoningen en vergunde renovaties vastlegt. Hoewel die wettelijke eisen – uitgedrukt in E-peil – stelselmatig verstrengd worden, blijkt het gemiddelde E-peil van opgeleverde woningen beter te zijn dan de E-peileisen van dat jaar.  

 

Veel van de Vlaamse nieuwbouwwoningen voldoen zelfs nu al aan de BEN-norm, hoewel die norm pas vanaf 2021 wettelijk verplicht zal zijn.  Voor bouwaanvragen van 2015 haalde 36% een E-peil van 30 of lager, in 2016 was dat 52% en in 2017 maar liefst 66%.

 

 

Om ook de overige 34%  kandidaat-bouwers over de streep te trekken, is er de website http://www.iedereenBEN.be. Die legt niet alleen uit hoe nu al BEN-bouwen vlot haalbaar is, maar eveneens hoe je het betaalbaar houdt.

 

Zoekt u ook inspiratieprojecten? Of wilt u als architect een eigen BEN-project in de picture zetten? Bezoek dan zeker ook https://www.ben-architect.be/

Op deze site kan u als architect zelf aan de slag en verschillende projectreferenties uploaden.