energiebewustontwerpen

XPS en in-situ PU blijven mogelijk!

15 februari 2018

Er is een Europese F-gas verordening  (EU 517/2014) waardoor het gebruik van HFK’s met GWP >150 in XPS en in situ gespoten PUR tegen 2020 verboden wordt.

HFK is een chloorvrij gefluoreerd koelmiddel welke belastend is voor de opwarming van de aarde. Het getal GWP is een aanduiding van de opwarming tov CO2 over 10 jaar.

 

Dit wel niet zeggen dat deze materialen binnenkort niet meer op de markt zullen zijn.

De federatie van de chemie en kunststofproducenten en –verwerkers informeren ons dat de F-gas verordening uiteraard gekend is door de producenten van XPS en in-situ polyurethaanschuimen alsook door de producenten van gefluoreerde blaasmiddelen. Deze laatste hebben ondertussen de nodige innovaties gedaan en nieuwe blaasmiddelen ontwikkeld (HFO of hydrofluoro-olefins) die een GWP van 1 hebben en dus volledig conform de F-gas wetgeving zijn. Deze blaasmiddelen zijn ondertussen al gecommercialiseerd en voor beide toepassingen beschikbaar.

 

BCCA (Belgian Construction Certification Association) deelt mee dat er al verschillende XPS-producten, onder ATG-certificatie, als blaasmiddel CO2 gebruiken ivp HFK. In de ATG’s staat steeds het door de fabrikant gebruikte blaasmiddel aangegeven.

 

Bron: Essenscia/BCCA