Helpdesk & FAQ

Luchtdichtheidstesten uitvoeren en opnemen

Voor verschillende projecten werden in 2014 luchtdichtheidstesten uitgevoerd ? Mogen deze resultaten van deze testen nog opgenomen worden in EPB-aangiftes van 2015? Wat indien ik vanaf 2015 zelf luchtdichtheidstesten wil uitvoeren? Moet ik hiervoor een erkenning hebben? Welke stappen moet ik volgen om deze erkenning te behalen?


Luchtdichtheidsmetingen

 

1. Voor luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd t.e.m. 31/12/2014


Een goede luchtdichtheid van de gebouwschil heeft een grote invloed op het E-peil (tot meer dan 10 E-punten t.o.v. de waarde bij ontstentenis). Om bij de bepaling van het E-peil de goede luchtdichtheid in rekening te kunnen brengen, moet het bewijs van de luchtdichtheid geleverd worden door middel van een meting. Deze meting dient overeenkomstig NBN EN 13829:2001 uitgevoerd te worden. Deze norm laat echter nog 2 verschillende varianten toe, en laat ook een aantal andere concrete vragen onbeantwoord.
De 3 gewesten hebben daarom gezamenlijk een aantal aanvullende specificaties vastgelegd die gerespecteerd moeten worden opdat een luchtdichtheidsmeting in het kader van een EPB-aangifte erkend zou kunnen worden. Zo stellen de gewesten o.a. dat voor de energieprestatieregelgeving enkel de methode A van toepassing is.

Deze aanvullende regels zijn vastgelegd in een specificatiedocument (pfd, 166kB).

 

De resultaten van de luchtdichtheidsmetingen die in 2014 werden uitgevoerd mogen dus nog ingegeven worden in EPB-aangiftes van 2015.
 

2. Voor luchtdichtheidsmetingen vanaf 01/01/2015

 

Luchtdichtheidsmetingen die uitgevoerd worden vanaf 2015 mogen enkel nog in EPB worden ingegeven, als ze zijn uitgevoerd volgens STS-P 71-3. Inhoudelijk brengt dit niet veel wijzigingen mee ten opzichte van de huidige werkwijze. De nieuwe vereisten zijn geïntegreerd in een nieuwe versie van het specificatiedocument.


Erkenning

 

Om aan de bepalingen van die STS te kunnen voldoen, zal een luchtdichtheidsmeter echter erkend moeten zijn.

Uitvoerders van luchtdichtheids-metingen zullen zich dus moeten inschrijven in een kwaliteitskader.

Als neutrale instelling voor inspectie en certificatie in de bouwsector biedt BCCA een kwaliteitskader aan - conform het Ministerieel Besluit van 18 mei 2014 en de STS-P 71-3 - voor de erkenning van uitvoerders van luchtdichtheidsmetingen.

 

Dit kwaliteitskader voor de erkenning van luchtdichtheidsmeters bestaat uit:

 

Deel 1 : Theoretische kennis

  • Een opleiding
  • Een theoretisch examen

 

Deel 2 : Operationele en praktische kennis

(enkel toegankelijk voor personen die geslaagd zijn voor deel 1) :

  • In een bestaand gebouw zal een individuele opleiding worden gegeven in combi-natie met een praktische proef
  • Aantonen van minimale ervaring (5 voorbeeldverslagen)
  • Beschikken over de nodige geschikte en geijkte meetinstrumenten
  • Beschikken over een gevalideerde software

 

Deel 3 : Bewaking

  • Een regelmatige controle op de correcte uitvoering en het resultaat van de luchtdichtheidsmetingen.
  • Tot op heden is BCCA vzw de enige kwaliteitsorganisatie die opleidingen en examens aanbiedt om zich te laten erkennen.

 

 

Bron: VEA en BCCA


9 augustus 2017



 

faq

Heeft mijn klant een omgevingsvergunning voor het luik milieu nodig voor de afzonderlijke luchtwarmtepompunits in een appartementsgebouw? | 09-12-2019

Het betreft split systemen waarvan de buitenunits op het dak geplaatst worden.